Makaron z krewetkami i sosem marinara
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2789
Składniki:
- 40 g makaronu nitki
- 30 g mrożonych krewetek
- 30 ml przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do 1 l lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez 4 minuty. Następnie odcedzić i wymieszać z makaronem. Bazylię umyć, osączyć z wody, połowę z niej pokroić drobno, a drugą połowę pozostawić do dekoracji. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zrumienić. Do czosnku dodać przecier pomidorowy, pokrojoną bazylię i makaron z krewetkami. Doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Całość dusić pod przykryciem przez 5 minut, po czym wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować drugą połową pozostawionej bazylii.
Komentarze (0)