Makaron z krewetkami i sosem marinara

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2605
Makaron z krewetkami i sosem marinara
fot. ~MVI~ / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu nitki
  • 30 g mrożonych krewetek
  • 30 ml przecieru pomidorowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych, wrzucić do 1 l lekko osolonej, wrzącej wody i gotować przez 4 minuty. Następnie odcedzić i wymieszać z makaronem. Bazylię umyć, osączyć z wody, połowę z niej pokroić drobno, a drugą połowę pozostawić do dekoracji. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać pokrojony drobno czosnek i zrumienić. Do czosnku dodać przecier pomidorowy, pokrojoną bazylię i makaron z krewetkami. Doprawić pieprzem oraz solą i dokładnie wymieszać. Całość dusić pod przykryciem przez 5 minut, po czym wyłożyć na talerz. Wszystko udekorować drugą połową pozostawionej bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów