Mandarynki z krewetkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2972
Składniki:
- 50 g mandarynek
- 12 krewetek
- 20 g zielonego groszku w łupinie
- 3 łyżki maki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 0,5 szklanki mleka
- olej do smażenia
- Na sos:
- 50 ml mleka
- 10 ml wody
- 1 szklanka cukru
- 5 kropel esencji waniliowej
- 2 łyżki masła
Opis przygotowania:
Krewetki umyć i osączyć zwody. Mandarynki obrać ze skóry. Obrane podzielić na połowy, włożyć w środek krewetek, krewetki zwinąć i spiąć wykałaczkami. Przygotować ciasto. Mąkę zmieszać z odrobiną mleka, dodać jajko, szczyptę soli i wyrobić ciasto trochę gęściejsze od naleśnikowego. W wyrobionym cieście zamoczyć krewetki z mandarynkami i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Przygotować sos karmelowy. Cukier wysypać do rondla i zrumienić go na małym ogniu. Następnie podlać połową wody i gotować do całkowitego jej wyparowania. Dokładnie mieszając, wlać cała wodę, dodać masło i esencję waniliową. Dodać mleko, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Kiedy sos lekko przestygnie - polać nim krewetki.
Komentarze (0)