Mandarynki z krewetkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2972
Mandarynki z krewetkami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 50 g mandarynek
  • 12 krewetek
  • 20 g zielonego groszku w łupinie
  • 3 łyżki maki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 0,5 szklanki mleka
  • olej do smażenia
  • Na sos:
  • 50 ml mleka
  • 10 ml wody
  • 1 szklanka cukru
  • 5 kropel esencji waniliowej
  • 2 łyżki masła

Opis przygotowania:

Krewetki umyć i osączyć zwody. Mandarynki obrać ze skóry. Obrane podzielić na połowy, włożyć w środek krewetek, krewetki zwinąć i spiąć wykałaczkami. Przygotować ciasto. Mąkę zmieszać z odrobiną mleka, dodać jajko, szczyptę soli i wyrobić ciasto trochę gęściejsze od naleśnikowego. W wyrobionym cieście zamoczyć krewetki z mandarynkami i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Przygotować sos karmelowy. Cukier wysypać do rondla i zrumienić go na małym ogniu. Następnie podlać połową wody i gotować do całkowitego jej wyparowania. Dokładnie mieszając, wlać cała wodę, dodać masło i esencję waniliową. Dodać mleko, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Kiedy sos lekko przestygnie - polać nim krewetki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów