Małże z warzywami w sosie curry

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2704
Małże z warzywami w sosie curry
fot. snowpea&bokchoi / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 kg mrożonych małży
  • sól
  • pieprz
  • Na sos curry:
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżeczki przyprawy curry
  • 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki

Opis przygotowania:

Małże rozmrozić i umyć. Następnie wrzucić do 0,5 l gotowanej i lekko osolonej wody, gotować przez 4 minuty, odcedzić i przełożyć na talerz. Małże powinny się otworzyć. Te, które się nie otworzyły należy wyrzucić.

Przygotować sos curry: kostkę bulionową rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody. Masło stopić na patelni. Dodać do niego bulion warzywny, curry, pieprz i sól. Wymieszać i zagotować. Następnie przelać na małże. Rozgrzać oliwę na patelni, pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę oraz pokrojoną drobno łodygę selera. Doprawić szczyptą soli i smażyć przez minutę, po czym dodać do całości.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów