Małże z warzywami w sosie curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2872
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 kg mrożonych małży
- sól
- pieprz
- Na sos curry:
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżeczki przyprawy curry
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić i umyć. Następnie wrzucić do 0,5 l gotowanej i lekko osolonej wody, gotować przez 4 minuty, odcedzić i przełożyć na talerz. Małże powinny się otworzyć. Te, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
Przygotować sos curry: kostkę bulionową rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody. Masło stopić na patelni. Dodać do niego bulion warzywny, curry, pieprz i sól. Wymieszać i zagotować. Następnie przelać na małże. Rozgrzać oliwę na patelni, pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę oraz pokrojoną drobno łodygę selera. Doprawić szczyptą soli i smażyć przez minutę, po czym dodać do całości.
Przygotować sos curry: kostkę bulionową rozpuścić w 0,5 szklanki wrzącej wody. Masło stopić na patelni. Dodać do niego bulion warzywny, curry, pieprz i sól. Wymieszać i zagotować. Następnie przelać na małże. Rozgrzać oliwę na patelni, pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę oraz pokrojoną drobno łodygę selera. Doprawić szczyptą soli i smażyć przez minutę, po czym dodać do całości.
Komentarze (0)