Małże razor z czarną fasola i chili

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2560
Małże razor z czarną fasola i chili
FotoosVanRobin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 100 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 100 g czarnej fasoli w zalewie
  • 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
  • 2 czerwone papryki chili
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka brązowego wina ryżowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Małże rozmrozić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym przełożyć do odpowiedniego naczynia z sitem zalanego wodą i gotować na parze przez 6 minut. Ugotowane małże ściągnąć z ognia. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Fasolę czarną osączyć z zalewy i pokroić na połowy. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Rozgrzać olej sezamowy na patelni, dodać pokrojoną dymkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać gotowane małże, pokrojoną paprykę, czarną fasolę i oprószyć pieprzem oraz solą. Potem dodać do tego sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy i cukier. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie wlać bulion warzywny, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów