Małże razor z czarną fasola i chili
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2560
Składniki:
- 100 ml bulionu warzywnego z kostki
- 100 g czarnej fasoli w zalewie
- 3 cebule dymki ze szczypiorkiem
- 2 czerwone papryki chili
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżka brązowego wina ryżowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić, dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, po czym przełożyć do odpowiedniego naczynia z sitem zalanego wodą i gotować na parze przez 6 minut. Ugotowane małże ściągnąć z ognia. Paprykę umyć, osączyć z wody, pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Fasolę czarną osączyć z zalewy i pokroić na połowy. Dymkę obrać ze skóry i razem ze szczypiorkiem pokroić drobno. Rozgrzać olej sezamowy na patelni, dodać pokrojoną dymkę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać gotowane małże, pokrojoną paprykę, czarną fasolę i oprószyć pieprzem oraz solą. Potem dodać do tego sos sojowy, wino ryżowe, ocet ryżowy i cukier. Wszystko wymieszać i dusić pod przykryciem przez 1 minutę. Po tym czasie wlać bulion warzywny, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)