Małże smażone z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1653
Składniki:
- 500 g małży mrożonych
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 bagietka
- 1 cytryna
- natka zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, odsączyć z wody i pokroić drobno. Małże rozmrozić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego rozmrożone wcześniej małże. Smażyć je do chwili, aż się otworzą, Wtedy obrać ze skóry czosnek, przepuścić go przez praskę i dodać do otwartych małży. Całość oprószyć szczyptą soli i smażyć jeszcze przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć je z ognia, przesypać do rondla i posypać natką zielonej pietruszki. Bagietkę pokroić na kawałki o grubości 1,5, cm, przełożyć je na rozgrzany olej na patelni i zrumienić z obu stron. Po zrumienieniu ściągnąć je z ognia i dodać do smażonych małży. Na koniec małże skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (0)