Małże gotowane w winie

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 290
Małże gotowane w winie
fot. formatoriginal (elements.envato.com)

Składniki:

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 4 ziarna czarnego pieprzu
  • 1 szalotka
  • 1 kg świeżych małży
  • 1 liść laurowy
  • 1 cytryna
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • garść natki zielonej pietruszki
  • sól

Opis przygotowania:

Małże opłukać pod bieżąca wodą. Odrzucić te, które są otwarte. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki przełożyć do rondla. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść przez praskę i dodać do składników w rondlu. Dodać do tego masło, liść laurowy, ziarna pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż masło się roztopi. Wtedy wlać do tego wino wytrawne, wrzucić małże i wszystko gotować pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie małże wyciągnąć z rondla łyżką cedzakową i wyłożyć do kubka. Doprawić je do smaku szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów