Małże gotowane w winie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 816
Składniki:
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 szalotka
- 1 kg świeżych małży
- 1 liść laurowy
- 1 cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- garść natki zielonej pietruszki
- sól
Opis przygotowania:
Małże opłukać pod bieżąca wodą. Odrzucić te, które są otwarte. Szalotkę obrać ze skóry, pokroić drobno i razem z posiekaną drobno natką zielonej pietruszki przełożyć do rondla. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść przez praskę i dodać do składników w rondlu. Dodać do tego masło, liść laurowy, ziarna pieprzu i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż masło się roztopi. Wtedy wlać do tego wino wytrawne, wrzucić małże i wszystko gotować pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie małże wyciągnąć z rondla łyżką cedzakową i wyłożyć do kubka. Doprawić je do smaku szczyptą soli i skropić sokiem z cytryny.
Komentarze (0)