Dzik pieczony w sosie curry z warzywami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2430
Składniki:
- 600 g polędwicy z dzika
- 3 łyżki masła
- 2 marchewki
- 1 ćwiartka białej kapusty
- sól
- pieprz czarny mielony
- Marynata:
- 4 ziela angielskie
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 szklanki wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 ziela angielskie
- 2 mielone goździki
- 2 łyżki smalcu
- 1 szalotka
- Sos:
- 2 łyżeczki mielonego curry
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
Opis przygotowania:
Mięso dokładnie umyć, osączyć z wody i natrzeć całe solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do rondla wlać wodę, ocet balsamiczny, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, mielone goździki i gałązki świeżego rozmarynu. Następnie czosnek z szalotką obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników marynaty. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i włożyć do tego polędwicę z dzika. Mięso obracać stronami i trzymać z marynacie przez 4 godziny. Po tym czasie mięso odcedzić (marynaty nie wylewać) i przełożyć do brytfanki. Następnie na mięso w brytfance wyłożyć smalec i podlać je osączonym wywarem z marynaty do jego połowy. Składniki z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do jego miękkości. Kiedy mięso zmięknie, składniki wyciągnąć z piekarnika, odcedzić, a polędwiczki pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Marchew z obrać ze skóry, po czym marchew pokroić w talarki, a kapustę na małe kawałki. Pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzić i dodać do mięsa na talerzu.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Następnie wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, curry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Wlać do tego bulion warzywny i całość zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowym sosem polać potrawę.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Następnie wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, curry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Wlać do tego bulion warzywny i całość zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowym sosem polać potrawę.
Komentarze (0)