Dzik pieczony w sosie curry z warzywami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2518
Dzik pieczony w sosie curry z warzywami
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 g polędwicy z dzika
  • 3 łyżki masła
  • 2 marchewki
  • 1 ćwiartka białej kapusty
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Marynata:
  • 4 ziela angielskie
  • 3 ziarna czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 szklanki wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 ziela angielskie
  • 2 mielone goździki
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 szalotka
  • Sos:
  • 2 łyżeczki mielonego curry
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

Opis przygotowania:

Mięso dokładnie umyć, osączyć z wody i natrzeć całe solą i pieprzem. Przygotować marynatę: do rondla wlać wodę, ocet balsamiczny, dodać do tego liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, mielone goździki i gałązki świeżego rozmarynu. Następnie czosnek z szalotką obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników marynaty. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i włożyć do tego polędwicę z dzika. Mięso obracać stronami i trzymać z marynacie przez 4 godziny. Po tym czasie mięso odcedzić (marynaty nie wylewać) i przełożyć do brytfanki. Następnie na mięso w brytfance wyłożyć smalec i podlać je osączonym wywarem z marynaty do jego połowy. Składniki z mięsem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec do jego miękkości. Kiedy mięso zmięknie, składniki wyciągnąć z piekarnika, odcedzić, a polędwiczki pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Marchew z obrać ze skóry, po czym marchew pokroić w talarki, a kapustę na małe kawałki. Pokrojone warzywa przełożyć razem do jednego rondla, zalać je 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu warzywa odcedzić i dodać do mięsa na talerzu.

Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Następnie wsypać do tego tartą gałkę muszkatołową, curry, wymieszać i smażyć przez 30 sekund na średnim ogniu. Wlać do tego bulion warzywny i całość zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, doprawić do smaku szczypta soli, pieprzu, dobrze wymieszać i ściągnąć z ognia. Gotowym sosem polać potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów