Małże z majonezem, kawiorem i makaronem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2314
Składniki:
- 30 g makaronu ryżowego nitki
- 10 małży mrożonych
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gotowego sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki drobnego kawioru czerwonego
- 1 łyżka sezamu
- 1 cytryna
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, odcedzić i wyłożyć na talerz. Małże rozmrozić, odciąć od muszli, usunąć części niejadalne, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, po czym wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować przez 3 minuty. Ugotowane wyciągnąć z wody, przestudzić, wymieszać z majonezem i przełożyć z powrotem do umytych muszli. Muszle wyłożyć na makaron i polać sosem sojowym, posypać sezamem i pokrojonym drobno szczypiorkiem. Całość udekorować kawiorem i plastrami cytryny.
Komentarze (0)