Małże z boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1696
Składniki:
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 40 g przegrzebek mrożonych
- 25 g wędzonego boczku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki oliwek w zalewie
- 1 cebula
- 1 cytryna
- pęczek rukoli
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę przełożyć na talerz. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do rukoli. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę. Przegrzebki rozmrozić i odciąć od muszli. Odcięte muszle sparzyć wrzącą wodą i dodać do składników na talerzu. Marchew z cebulą obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomarańcze obrać że skóry i pokroić na drobne kawałki. Pokrojony boczek przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić go. Następnie wlać do niego 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojoną cebulę i smażyć do chwili, aż się zeszkli. Wtedy dodać pokrojoną marchew, smażyć przez minutę, po czym wlać do tego wino wytrawne i dodać pokrojone pomarańcze. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić pod przykryciem do miękkości składników. Gotowe ściągnąć z ognia i przełożyć przełożyć do muszli na talerzu. Wszystko polać pozostałą oliwą z oliwek, udekorować pokrojoną cytryną i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)