Sernik jagodowy z kremem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1827
Składniki:
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta
- 1 szklanka jagód
- 0,5 szklanki cukru pudru
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 kostki masła
- Masa serowa:
- 500 g białego sera twarogowego
- 150 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki ciepłej wody
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 0,5 szklanki cukru
- Krem:
- 200 ml śmietany kremówki
- 25 g masła
- 20 g cukru pudru
- 16 g cukru waniliowego
- 4 łyżki ciepłej wody
- 3 łyżki ajerkoniaku
- 3 żółtka jaj
- 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej
Opis przygotowania:
Jagody umyć, osączyć z wody i osuszyć na sicie.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto, podsypać je mąka, rozwałkować na grubość 7 mm, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ciasto nakłuć widelcem i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na nie osączone z wody jagody.
Przygotować masę serową: żelatyną zalać ciepłą wodą i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Śmietanę kremówkę ubić mikserem razem z cukrem na sztywną pianę i dodać do przemielonego sera. Wlać do tego ekstrakt waniliowy, sok cytrynowy i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość ponownie zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na upieczone ciasto z nałożonymi jagodami. Ciasto z masą serową wstawić do lodówki na 40 minut.
Przygotować krem: żelatynę zalać letnią wodą i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę. Masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka jaj także ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej masy dodać ubitą wcześniej pianę ze śmietany oraz namoczoną żelatynę i wlać ajerkoniak. Całość zmiksować, po czym nałożyć na sernik z ciastem.
Wszystko wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i obficie oprószyć cukrem pudrem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników dodać masło, wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto, podsypać je mąka, rozwałkować na grubość 7 mm, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Ciasto nakłuć widelcem i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na nie osączone z wody jagody.
Przygotować masę serową: żelatyną zalać ciepłą wodą i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. Ser przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa. Śmietanę kremówkę ubić mikserem razem z cukrem na sztywną pianę i dodać do przemielonego sera. Wlać do tego ekstrakt waniliowy, sok cytrynowy i dodać namoczoną wcześniej żelatynę. Całość ponownie zmiksować na jednolitą masę i przełożyć na upieczone ciasto z nałożonymi jagodami. Ciasto z masą serową wstawić do lodówki na 40 minut.
Przygotować krem: żelatynę zalać letnią wodą i odstawić na 5 minut do nasiąknięcia. Śmietanę kremówkę ubić mikserem na sztywną pianę. Masło, cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka jaj także ubić mikserem na jednolitą masę. Do ubitej masy dodać ubitą wcześniej pianę ze śmietany oraz namoczoną żelatynę i wlać ajerkoniak. Całość zmiksować, po czym nałożyć na sernik z ciastem.
Wszystko wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i obficie oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze (0)