Bąbelkowe gofry szpinakowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 754
Bąbelkowe gofry szpinakowe
fot. joyosity (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szklanki mleka 2%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Ponadto:
  • 200 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania:

Szpinak dokładnie umyć, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do miski, wlać do tego mleko, olej, wbić jajka, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać do tego pokrojony wcześniej szpinak i wymieszać. Następnie całość przelać na wysmarowaną olejem rozgrzaną gofrownicę bąbelkowa i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać sosem słodko-kwaśnym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów