Bąbelkowe gofry szpinakowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 754
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szklanki mleka 2%
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Ponadto:
- 200 ml sosu słodko-kwaśnego z ananasem
- 2 łyżki oleju
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie umyć, odsączyć z wody i pokroić na małe kawałki. Przygotować ciasto: mąkę z proszkiem do pieczenia przesypać do miski, wlać do tego mleko, olej, wbić jajka, wsypać cukier, szczyptę soli i całość zmiksować mikserem na jednolitą masę. Po zmiksowaniu dodać do tego pokrojony wcześniej szpinak i wymieszać. Następnie całość przelać na wysmarowaną olejem rozgrzaną gofrownicę bąbelkowa i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu wyciągnąć, przełożyć na talerz i polać sosem słodko-kwaśnym.
Komentarze (0)