Małże z grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1792
Składniki:
- 4 pomidorki cherry
- 3 łyżki masła
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna do dekoracji
- 0,5 kg małży mrożonych
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Małże rozmrozić, po czym dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego małże. Kiedy smażone małże się otworzą, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony chleb tostowy i całe pomidorki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Małże, które podczas smażenia się nie otworzyły, należy odrzucić. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną cytryną.
Komentarze (0)