Małże z grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1099
Małże z grzankami
fot. Charles Haynes / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 pomidorki cherry
  • 3 łyżki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna do dekoracji
  • 0,5 kg małży mrożonych
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Małże rozmrozić, po czym dokładnie umyć pod bieżącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Kromki chleba tostowego pokroić w kostkę. Natkę zielonej pietruszki pokroić drobno. Następnie masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do tego małże. Kiedy smażone małże się otworzą, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony chleb tostowy i całe pomidorki. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszać i smażyć przez 3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem. Małże, które podczas smażenia się nie otworzyły, należy odrzucić. Usmażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojona drobno natką zielonej pietruszki i udekorować pokrojoną cytryną.

0 komenatrzy

Podobne przepisy