Barszcz czerwony z czarną fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2629
Składniki:
- 600 ml bulionu warzywnego z kostki
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 4 duże ziemniaki
- 4 buraki czerwone
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- cukier do smaku
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Buraki czerwone przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dwa ziemniaki w mundurkach przełożyć do rondla, zalać je 3 szklankami wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 15 minut. Po tym czasie trzymać w ciepłym, wyłączonym piekarniku do czasu ugotowania barszczu. Pozostałe 2 ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone ziemniaki oraz starte buraki czerwone. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i gotować do miękkości składników. Kiedy składniki zmiękną, dodać do tego przecier pomidorowy, dokładnie wymieszać i szybko zagotować. Zagotowane składniki przelać na talerz i dodać osaczoną z zalewy czarną fasolę oraz upieczonego wcześniej ziemniaka. Gotową potrawę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia.
Komentarze (0)