Czarna fasola z ryżem i oliwkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3506
Czarna fasola z ryżem i oliwkami
fot. RobotSkirts / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g czarnej fasoli
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 słoiczek oliwek z papryką
  • 1 cebula
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Fasolę moczyć przez 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać fasolę, podsmażyć przez 3 minuty i dodać do ryżu. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Pomidora i ogórka pokroić na kawałki i dodać do szpinaku. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do całości. Mąkę wysypać na rozgrzana patelnię, dodać do niej 3 łyżki wody, dobrze wymieszać, oprószyć pieprzem i łyżką wylać na szpinak.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów