Czarna fasola z ryżem i oliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3506
Składniki:
- 40 g czarnej fasoli
- 1 szklanka ryżu
- 1 pęczek szpinaku
- 1 słoiczek oliwek z papryką
- 1 cebula
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka mąki
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Fasolę moczyć przez 3 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na talerz. Obrać cebulę, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać fasolę, podsmażyć przez 3 minuty i dodać do ryżu. Szpinak sparzyć wrzątkiem, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Pomidora i ogórka pokroić na kawałki i dodać do szpinaku. Oliwki osączyć z zalewy i dodać do całości. Mąkę wysypać na rozgrzana patelnię, dodać do niej 3 łyżki wody, dobrze wymieszać, oprószyć pieprzem i łyżką wylać na szpinak.
Komentarze (0)