Czarna fasola z pieczarkami i sosem pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3660
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli w zalewie
- 4 dag pieczarek
- 3 łyżki oleju
- 2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę czarną osączyć z zalewy. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, mieloną paprykę chili oraz osączona fasolę. Całość przykryć i dusić przez 4 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone w ćwiartki pomidory, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić przez 2 minuty na małym ogniu, a następnie wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)