Czarna fasola z pieczarkami i sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3660
Czarna fasola z pieczarkami i sosem pomidorowym
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli w zalewie
  • 4 dag pieczarek
  • 3 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę czarną osączyć z zalewy. Pieczarki oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Do zeszklonych składników dodać pokrojone pieczarki i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego przecier pomidorowy, mieloną paprykę chili oraz osączona fasolę. Całość przykryć i dusić przez 4 minuty. Następnie dodać do tego pokrojone w ćwiartki pomidory, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić przez 2 minuty na małym ogniu, a następnie wyłożyć na talerz. Gotową potrawę posypać pokrojoną natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów