Makrela z porem i pomarańczą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1852
Składniki:
- 2 czerwone pomarańcze
- 2 łyżki zielonych oliwek z zalewy
- 1 wędzona makrela
- 1 czerwona cebula
- 1 por
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka miodu lipowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej pełnoziarnistej
- 1 łyżka octu winnego
- sól
Opis przygotowania:
Por umyć, pokroić na kawałki, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i gotować przez 15 minut. Ugotowany ściągnąć z ognia i połączyć z osączonymi z zalewy oliwkami. Oba składniki oprószyć szczyptą soli, dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Makrelę wędzoną obrać z ości, usunąć łeb i dodać do składników. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w plastry i dodać do całości. Pomarańcze czerwone sparzyć 2 szklankami wrzącej wody i obrać je ze skóry. Jedną pomarańczę podzielić na plastry i dodać do potrawy, natomiast z drugiej wycisnąć sok. Sok z pomarańczy zmieszać z musztardą francuską, octem, miodem oraz olejem i polać wszystko.
Komentarze (0)