Banany zapiekane z makrelą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2076
Składniki:
- 5 dag rodzynek
- 2 banany
- 2 pomarańcze
- 2 pomidory
- 1 wędzona makrela
- 1 cebula
- pęczek szczypiorku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Jedną pomarańczę oraz pomidora pokroić w plastry i przełożyć na talerz. W bananach rozkroić skórę w poprzek (ale nie do końca, zostawić po 1,5 cm z każdej strony). Następnie wyciągnąć miąższ, odciąć końce i pokroić drobno. Makrelę oczyścić z ości, skóry, drobno pokroić i połączyć z bananami. Dodać do tego obraną i pokrojoną drobno pomarańczę, cebulę (część dodać do pomidorów na talerzu) oraz sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość, pokroić w drobną kostkę i połączyć z rybą. Wszystko doprawić do smaku solą, wymieszać i nadziać skórki bananów. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do czasu, aż skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do składników na talerzu. Potrawę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)