Banany zapiekane z makrelą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2076
Banany zapiekane z makrelą
fot. manda_wong / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 5 dag rodzynek
  • 2 banany
  • 2 pomarańcze
  • 2 pomidory
  • 1 wędzona makrela
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa i owoce umyć i osączyć z wody. Jedną pomarańczę oraz pomidora pokroić w plastry i przełożyć na talerz. W bananach rozkroić skórę w poprzek (ale nie do końca, zostawić po 1,5 cm z każdej strony). Następnie wyciągnąć miąższ, odciąć końce i pokroić drobno. Makrelę oczyścić z ości, skóry, drobno pokroić i połączyć z bananami. Dodać do tego obraną i pokrojoną drobno pomarańczę, cebulę (część dodać do pomidorów na talerzu) oraz sparzone wrzątkiem rodzynki. Całość, pokroić w drobną kostkę i połączyć z rybą. Wszystko doprawić do smaku solą, wymieszać i nadziać skórki bananów. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać do czasu, aż skórka zacznie brązowieć. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i dodać do składników na talerzu. Potrawę posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów