Makrela z ryżem i brokułami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2979
Składniki:
- 2 świeże makrele
- 1 szklanka ryżu
- 1 pęczek nie dojrzałych brokułów
- Na marynatę:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 100 ml wina ryżowego
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili
- 1 łyżka cukru
Opis przygotowania:
Makrele pozbawić łba, ości i dokładnie umyć. Następnie przyrządzić marynatę: sos sojowy, zmieszać z winem ryżowym, płatkami chili i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Do marynaty dodać filety z oczyszczonej makreli. Całość wstawić do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rybę wyciągnąć z marynaty, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 3 minuty z każdej strony. Potem do marynaty dodać cukier, wymieszać i zalać smażoną rybę na patelni. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości na małym ogniu, po czym ściągnąć z ognia. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Brokuły umyć, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i dodać do ryżu. Do całości dodać osaczoną z duszonego sosu makrelę.
Komentarze (0)