Icebox cake (ciasto-zebra)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4316
Składniki:
- 300 ml śmietany kremówki
- 20 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z cukrem i kakao. Wlać letnie do tego mleko, dodać masło i z całości zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 3 mm i kubkiem powycinać krążki. Wycięte krążki przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec na lekko brązowy kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym na puszystą pianę. Na talerz wykładać naprzemiennie ciastka i ubitą śmietanę. Wierzch ciastek posypać startą na tarce gorzką czekoladą oraz kakao.
Komentarze (0)