Ryż kokosowy z makrelą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1894
Składniki:
- 400 g filetów ze świeżej makreli
- 6 łyżek oleju
- 4 cm świeżego imbiru
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 limonka
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- natka zielonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Imbir, limonkę oraz filety z makreli umyć i osączyć z wody. Imbir obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, osączyć z jej nadmiaru, przesypać go do rondla, zalać mlekiem kokosowym, doprawić do smaku szczyptą soli, ugotować na sypko i odparować. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać starty imbir, oprószyć go szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonych składników dodać odparowany ryż, wymieszać i smażyć razem przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Filety z makreli oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do ryb i smażyć do miękkości na pozostałym oleju na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać pokrojoną kolendrą i udekorować przekrojoną limonką.
Komentarze (0)