Makrela po nicejsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1928
Składniki:
- 20 g zielonej fasolki szparagowej
- 6 małych ziemniaków
- 4 filety z makreli
- 2 pomidory
- 2 łyżki zielonych oliwek w zalewie
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mala zielona cukinia
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, po czym zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach. Ugotowane odcedzić i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do ziemniaków. Oliwki czarne i zielone osączyć z zalewy i dodać do składników. Pomidory pokroić w ćwiartki i dodać do całości. Cukinię pokroić na kawałki, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Filety z makreli namoczyć oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem, solą i razem z pokrojoną cukinią upiec na ruszcie rozpalonego grilla. Upieczone składniki dodać do potrawy. Całość polać sokiem z cytryny, zmieszanym z octem winnym.
Komentarze (0)