Ciasto owocowo-orzechowe
Oceń:
(4 głosy)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1113
Składniki:
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 250 g bakalii
- 250 g masła
- 150 g tłuczonych orzechów
- 5 jaj
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka 2%
- 2 szklanki wrzącej wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
- Lukier:
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytrynu
- Ponadto:
- 4 plastry suchych pomarańczy do dekoracji
- 1 laska cynamonu
Opis przygotowania:
Bakalie sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywna pianę. Masło ubić mikserem na puszystą pianę. Do ubitej masy z masła dodawać po jednym żółtku, po czym wlać do tego mleko z proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksować mikserem, po czym wsypać do tego stopniowo mąkę, cukier i ponownie zmiksować. Dodać do tego ubite wcześniej białka jaj, sparzone wcześniej pokrojone bakalie oraz tłuczone orzechy.
Całość wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wysmarować tym upieczone ciasto. Wierzch posypać tłuczonymi orzechami i udekorować suszonymi pomarańczami oraz laską cynamonu.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywna pianę. Masło ubić mikserem na puszystą pianę. Do ubitej masy z masła dodawać po jednym żółtku, po czym wlać do tego mleko z proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksować mikserem, po czym wsypać do tego stopniowo mąkę, cukier i ponownie zmiksować. Dodać do tego ubite wcześniej białka jaj, sparzone wcześniej pokrojone bakalie oraz tłuczone orzechy.
Całość wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wysmarować tym upieczone ciasto. Wierzch posypać tłuczonymi orzechami i udekorować suszonymi pomarańczami oraz laską cynamonu.
Komentarze (0)