Ciasto owocowo-orzechowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 288
Ciasto owocowo-orzechowe
fot. lyulkamazur (elements.envato.com)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g bakalii
  • 250 g masła
  • 150 g tłuczonych orzechów
  • 5 jaj
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mleka 2%
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy do pieczenia
  • Lukier:
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytrynu
  • Ponadto:
  • 4 plastry suchych pomarańczy do dekoracji
  • 1 laska cynamonu

Opis przygotowania:

Bakalie sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić drobno.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywna pianę. Masło ubić mikserem na puszystą pianę. Do ubitej masy z masła dodawać po jednym żółtku, po czym wlać do tego mleko z proszkiem do pieczenia. Składniki zmiksować mikserem, po czym wsypać do tego stopniowo mąkę, cukier i ponownie zmiksować. Dodać do tego ubite wcześniej białka jaj, sparzone wcześniej pokrojone bakalie oraz tłuczone orzechy.

Całość wymieszać, przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C. Piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.

Przygotować lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wysmarować tym upieczone ciasto. Wierzch posypać tłuczonymi orzechami i udekorować suszonymi pomarańczami oraz laską cynamonu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów