Makrela grillowana z soczewicą i kaszą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1927
Składniki:
- 500 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- 3 filety z makreli
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarna pieprzu
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa oraz filety rybne umyć i osączyć z wody. Ciecierzycę moczyć w bulionie warzywnym razem z ziarnami pieprzu, ziela angielskiego i liściem laurowym na 3 godziny. Następnie powyższe składniki ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć na talerz. Kaszę jęczmienną zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i dodać do ugotowanej soczewicy. Następnie czosnek obrać ze skóry i przepuścić przez praskę. Do przepuszczonego czosnku wlać sok z limonki, po czym dodać do tego mieloną paprykę chili, goździki, kurkumę, imbir, kolendrę, kminek, cukier brązowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wysmarować nimi filety z makreli. Wysmarowane filety przełożyć na ruszt rozpalonego grilla i piec do miękkości ryby. Gotową rybę ściągnąć z grilla i dodać do całości. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do pozostałych składników wraz z pokrojonymi pomidorami. Na koniec wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)