Soczewica z kaszą, chlebem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1604
Składniki:
- 20 g sera feta
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki oleju
- 2 gromki chleba razowego
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 dymka ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 szklanki kaszy pęczak
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa opłukać pod bieżącą wodą. Soczewicę oraz kaszę pęczek przesypać razem do jednego rondla, po czym oba składniki zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i moczyć przez 40 minut. Następnie czosnek z cebulą obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju w rondlu. Do zeszklonych składników przelać namoczoną wcześniej soczewicę wraz z wodą i kaszą. Całość doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba, wymieszać i gotować na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu składniki ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Całość posypać pokruszonym serem feta, szczypiorkiem i pokrojonym w kostkę chlebem razowym.
Komentarze (0)