Makowiec z kaszą manną i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4895
Składniki:
- Ciasto:
- 200 g mąki
- 65 g masła
- 65 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa makowa:
- 500 g białego sera twarogowego
- 250 g mleka
- 200 g maku
- 100 g cukru
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 łyżka rumu
- Wierzch:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Wbić do tego 1 jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 1 cm i wyłożyć nim spód tortownicy.
Przygotować masę makową: mak sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Osączony przełożyć do rondla, zalać mlekiem z cukrem i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, przestudzić i całość wymieszać z serem twarogowym oraz kaszą manną. Wymieszane składniki nałożyć na ciasto w tortownicy.
Przygotować wierzch: oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę, a żółtka utrzeć ze śmietaną oraz cukrem na jednolitą masę, a następnie dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek i całość dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Wymieszane składniki wyłożyć na masę makową.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor.
Przygotować masę makową: mak sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Osączony przełożyć do rondla, zalać mlekiem z cukrem i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, przestudzić i całość wymieszać z serem twarogowym oraz kaszą manną. Wymieszane składniki nałożyć na ciasto w tortownicy.
Przygotować wierzch: oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę, a żółtka utrzeć ze śmietaną oraz cukrem na jednolitą masę, a następnie dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek i całość dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Wymieszane składniki wyłożyć na masę makową.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor.
Komentarze (0)