Makowiec z kaszą manną i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4630
Makowiec z kaszą manną i serem
fot. diekatrin / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 65 g masła
  • 65 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 500 g białego sera twarogowego
  • 250 g mleka
  • 200 g maku
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka rumu
  • Wierzch:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem. Wbić do tego 1 jajko i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione rozwałkować na grubość 1 cm i wyłożyć nim spód tortownicy.

Przygotować masę makową: mak sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osaczyć z jej nadmiaru. Osączony przełożyć do rondla, zalać mlekiem z cukrem i zagotować. Potem ściągnąć z ognia, przestudzić i całość wymieszać z serem twarogowym oraz kaszą manną. Wymieszane składniki nałożyć na ciasto w tortownicy.

Przygotować wierzch: oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić sztywna pianę, a żółtka utrzeć ze śmietaną oraz cukrem na jednolitą masę, a następnie dodać do tego stopniowo ubitą pianę z białek i całość dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Wymieszane składniki wyłożyć na masę makową.

Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na zloty kolor.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów