Kourabiedes
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3654
Składniki:
- 4 łyżki cukru pudru do posypania
- 2 łyżki wody różanej
- Na ciasto:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki brandy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kostka masła
- 1 żółtko jajka
- 0,5 szklanki tłuczonych migdałów
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Do wymieszanych składników wlać brandy, dodać masło, żółtko i z całości zagnieść gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać tłuczone migdały, mielone goździki i całość ponownie wyrabiać ręcznie przez 2 minuty. Wyrobione ciasto zbić w kulę, zawinąć folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto wyciągnąć z lodówki, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 1 cm. W rozwałkowanym cieście wyciąć foremką półksiężyce i przełożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Ułożone ciasto wysmarować wodą różaną. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)