Makaroniki kokosowe

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 5614
Makaroniki kokosowe
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 10 dkg wiórków kokosowych
  • 10 dkg orzechów włoskich łuskanych
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Opis przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Ubij sztywną pianę z białek i nie przestając ubijać dodawaj powoli kolejno: cukier, żółtka, mąkę (jedną i drugą zmieszaną z proszkiem do pieczenia), wiórki kokosowe i orzechy. Po wyczerpaniu składników wysmaruj blaszkę do pieczenia masłem, wysyp mąką i nakładaj na nią niewielkie porcje z przygotowanego ciasta. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika i piecz na jasnozłoty kolor.

Autor: effi

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów