Makaroniki z foie gras
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1674
Składniki:
- 2 łyżki czarnego maku
- Ciasto
- 250 g mielonych migdałów
- 150 g cukru pudru
- 4 białka jaj
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 200 g foie gras
- 100 g masła
- 50 ml śmietany kremówki
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: białka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypać 150 g mielonych migdałów oraz 75 g cukru pudru i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać pozostałe migdały i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 15 minut.
Przygotować nadzienie: foie gras pozbawić opakowania i przełożyć do miksera. Następnie zalać go śmietaną kremówkę i dodać do tego masło. Składniki w mikserze dokładnie zmiksować na jednolitą masę, po czym wymieszać ją z przygotowanym wcześniej ciastem.
Z całości uformować małe kulki i obtoczyć je makiem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Przygotować nadzienie: foie gras pozbawić opakowania i przełożyć do miksera. Następnie zalać go śmietaną kremówkę i dodać do tego masło. Składniki w mikserze dokładnie zmiksować na jednolitą masę, po czym wymieszać ją z przygotowanym wcześniej ciastem.
Z całości uformować małe kulki i obtoczyć je makiem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.
Komentarze (0)