Makaroniki z foie gras

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1486
Makaroniki z foie gras
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 łyżki czarnego maku
  • Ciasto
  • 250 g mielonych migdałów
  • 150 g cukru pudru
  • 4 białka jaj
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 200 g foie gras
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany kremówki

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitej piany wsypać 150 g mielonych migdałów oraz 75 g cukru pudru i razem zmiksować mikserem na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy wsypać pozostałe migdały i cukier puder. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 15 minut.

Przygotować nadzienie: foie gras pozbawić opakowania i przełożyć do miksera. Następnie zalać go śmietaną kremówkę i dodać do tego masło. Składniki w mikserze dokładnie zmiksować na jednolitą masę, po czym wymieszać ją z przygotowanym wcześniej ciastem.

Z całości uformować małe kulki i obtoczyć je makiem. Wszystko przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 150 stopni i piec przez 15 minut. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i przestudzić.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów