Makaron ze szpinakiem, pieczarkami, pomidorami i migdałami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2424
Makaron ze szpinakiem, pieczarkami, pomidorami i migdałami
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu świderki
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g migdałów
  • 10 pomidorków cherry (czerwone, żółte)
  • 6 małych pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki cherry pokroić na połowy, przełożyć je na blachę do pieczenia, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, po czym włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebule obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron, całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Migdały pokroić na małe kawałki, przesypać je na kolejną, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i posypać nimi potrawę. Wszystko udekorować pieczonymi pomidorami.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów