Makaron ze szpinakiem, pieczarkami, pomidorami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2688
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g migdałów
- 10 pomidorków cherry (czerwone, żółte)
- 6 małych pieczarek
- 4 łyżki masła
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w cienkie plastry. Pomidorki cherry pokroić na połowy, przełożyć je na blachę do pieczenia, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, po czym włożyć je do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piec do chwili, aż zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Następnie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Cebule obrać ze skory, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojone pieczarki i smażyć je przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników dodać ugotowany wcześniej makaron, całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty pod przykryciem. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Migdały pokroić na małe kawałki, przesypać je na kolejną, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Usmażone ściągnąć z ognia i posypać nimi potrawę. Wszystko udekorować pieczonymi pomidorami.
Komentarze (0)