Muffinki pisankowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 5-6 os.
  • Odsłony: 2265
Muffinki pisankowe
fot. Curious Food Lover / CC-BY 2.0

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 250 g maki
  • 250 ml maślanki
  • 80 g cukru
  • 40 g rodzynek
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
  • Na nadzienie:
  • 1 opakowanie gotowego kremu czekoladowego
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 30 g gotowych jajek cukrowych (mogą być cukierki)

Opis przygotowania:

Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać do niej cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubić z maślanką, dodać do mąki wraz z rodzynkami, wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Wysmarować foremki masłem i włożyć do niego ciasto. Foremki wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Przygotować krem czekoladowy, dobrze go rozmieszać, włożyć do szprycy i nałożyć go na muffinki. Na krem wyłożyć jajka i całość posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów