Muffinki pisankowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 2510
Składniki:
- Na ciasto:
- 250 g maki
- 250 ml maślanki
- 80 g cukru
- 40 g rodzynek
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki masła do wysmarowania foremek
- Na nadzienie:
- 1 opakowanie gotowego kremu czekoladowego
- 15 dag wiórek kokosowych
- 30 g gotowych jajek cukrowych (mogą być cukierki)
Opis przygotowania:
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Mąkę wsypać do dużej miski. Dodać do niej cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Jajka ubić z maślanką, dodać do mąki wraz z rodzynkami, wszystko razem wymieszać i wyrobić ciasto. Wysmarować foremki masłem i włożyć do niego ciasto. Foremki wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoty kolor. Następnie wyciągnąć z piekarnika i przestudzić. Przygotować krem czekoladowy, dobrze go rozmieszać, włożyć do szprycy i nałożyć go na muffinki. Na krem wyłożyć jajka i całość posypać wiórkami kokosowymi.
Komentarze (0)