Brokuł z migdałami i suszonymi pomidorami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2599
Składniki:
- 1 brokuł
- 4 suszone pomidory
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka tłuczonych migdałów
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka tartego parmezanu
- sól
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić go i przełożyć do miski. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, trzymać je przez 1,5 minuty w wodzie, po czym odcedzić i pokroić na kawałki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone wcześniej sparzone pomidory i tłuczone migdały, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do brokuła na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (0)