Brokuł z migdałami i suszonymi pomidorami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2305
Brokuł z migdałami i suszonymi pomidorami
fot. Lablascovegmenu / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 4 suszone pomidory
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka tłuczonych migdałów
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 łyżeczka tartego parmezanu
  • sól

Opis przygotowania:

Brokuła umyć, podzielić na różyczki, przełożyć go do rondla, zalać 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić go i przełożyć do miski. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, trzymać je przez 1,5 minuty w wodzie, po czym odcedzić i pokroić na kawałki. Rozgrzać oliwę na patelni, dodać do niej pokrojone wcześniej sparzone pomidory i tłuczone migdały, oprószyć szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez minutę na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i dodać do brokuła na talerzu. Wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów