Komosa ryżowa z pieczonymi pomidorami i migdałami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1762
Składniki:
- 8 czerwonych pomidorków cherry
- 8 żółtych pomidorków
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1 szklanka tłuczonych migdałów
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidorki czerwone oraz żółte pokroić na połowy i przełożyć na blachę do pieczenia. Czosnek obrać ze skóry przepuścić go przez praskę i dodać do pokrojonych pomidorków na blasze do pieczenia. Oba składniki skropić oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C do chwili, aż pomidorki zaczną się kurczyć. Wtedy wyciągnąć je z piekarnika. Następnie komosę ryżową opłukać pod bieżącą wodą, po czym przesypać ją do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Do ugotowanej komosy dodać posiekaną drobno natkę zielonej pietruszki i pieczone pomidorki, wymieszać i wyłożyć na talerz. Migdały tłuczone przesypać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je przez 40 sekund na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć je z ognia i posypać nimi składniki na talerzu.
Komentarze (0)