Makaron z szparagami i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1184
Składniki:
- 300 g makaronu świderki
- 300 g zielonych szparagów
- 100 g szynki prosciutto
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi umyć, pokroić na połówki, przełożyć je do rondla, potem zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Makaron wrzucić do kolejnego rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić. Szynkę prosciutto pokroić na małe kawałki i lekko ją zrumienić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zrumienionej szynki dodać obraną ze skóry i pokrojoną drobno cebulę oraz czosnek. Składniki te smażyć do czasu, aż się zeszklą, wtedy dodać do tego ugotowany wcześniej makaron i szparagi. Całość posypać suszonym tymiankiem, tartym parmezanem, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)