Pizzelle
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5148
Składniki:
- 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
- Ciasto:
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka oleju
- 0,5 szklanki cukru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Do roztrzepanych składników wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać roztopione masło. Z całości wyrobić gęste ciasto.
Przyrząd do pieczenia pizzelli (urządzenie podobne do gofrownicy) rozgrzać, wysmarować je olejem i łyżką nałożyć na nie przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zakryć, docisnąć i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu przełożyć na tackę, odparować, po czym posypać cukrem pudrem.
Przyrząd do pieczenia pizzelli (urządzenie podobne do gofrownicy) rozgrzać, wysmarować je olejem i łyżką nałożyć na nie przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zakryć, docisnąć i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu przełożyć na tackę, odparować, po czym posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)