Pizzelle

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4625
Pizzelle
fot. Stacey / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 1 łyżka cukru pudru do posypania ciasta
  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 szklanki cukru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: jajka wbić do miski, wsypać do nich cukier, wlać ekstrakt waniliowy i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Do roztrzepanych składników wsypać mąkę, proszek do pieczenia i wlać roztopione masło. Z całości wyrobić gęste ciasto.

Przyrząd do pieczenia pizzelli (urządzenie podobne do gofrownicy) rozgrzać, wysmarować je olejem i łyżką nałożyć na nie przygotowane wcześniej ciasto. Wszystko zakryć, docisnąć i smażyć na rumiany kolor. Po usmażeniu przełożyć na tackę, odparować, po czym posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)