Makaron z mięsem i szpinakiem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1470
Makaron z mięsem i szpinakiem
fot. goosmurf / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Makaron ryżowy zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i wyłożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać mięso mielone, wlać sos sojowy, po czym doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć do czasu, aż mięso zmieni kolor na ciemniejszy. Podczas smażenia mięso wymieszać drewnianą łyżka. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do makaronu. Następnie szpinak opłukać pod bieżąca woda, osączyć z jej nadmiaru i smażyć przez 40 sekund na rozgrzanej 1 łyżce oleju na patelni. Usmażony oprószyć szczyptą soli, ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów