Sos żurawinowy

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2205
Sos żurawinowy
fot. Rescue Rabbit / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 25 g suszonych żurawin
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 skórka z pomarańczy
  • 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Skórkę z pomarańczy oraz żurawinę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę, zostawiając jedynie cienki pasek do dekoracji potrawy. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno, po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać żurawinę, pokrojony imbir i skórkę pomarańczową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego wino czerwone, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 4 minuty na zmniejszonym ogniu. Podczas duszenia składniki przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką oraz doprawić do smaku przyprawami, jeśli tego wymaga. Gotowy sos ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować pozostawiona skórką z pomarańczy. Sos podawać do dań mięsnych oraz rybnych.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów