Sos żurawinowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2205
Składniki:
- 25 g suszonych żurawin
- 3 cm świeżego imbiru
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 skórka z pomarańczy
- 0,5 szklanki czerwonego wina półsłodkiego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Skórkę z pomarańczy oraz żurawinę sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w drobną kostkę, zostawiając jedynie cienki pasek do dekoracji potrawy. Imbir obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, posiekać drobno, po czym zeszklić na rozgrzanym oleju. Do zeszklonego czosnku dodać żurawinę, pokrojony imbir i skórkę pomarańczową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego wino czerwone, ponownie wymieszać i dusić pod przykryciem przez 4 minuty na zmniejszonym ogniu. Podczas duszenia składniki przemieszać od czasu do czasu drewnianą łyżką oraz doprawić do smaku przyprawami, jeśli tego wymaga. Gotowy sos ściągnąć z ognia, przełożyć do miski i udekorować pozostawiona skórką z pomarańczy. Sos podawać do dań mięsnych oraz rybnych.
Komentarze (0)