Makaron z kukurydzą, fasolką i chorizo

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1877

Składniki:

  • Pół paczki makaronu farfalle lub penne, najlepiej razowego,
  • 4 duże cebule
  • 2-3 łyżki masła, najlepiej klarowanego
  • Puszka pomidorów,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • Szklanka bulionu (może być z kostki)
  • Puszka kukurydzy
  • Puszka czerwonej fasolki
  • 10 cm kiełbasy chorizo lub podobnej (pikantnej!)
  • 2-4 ząbki posiekanego czosnku
  • Przyprawy:
  • Sól, pieprz, cayenne, chili, bazylią, oregano i rozmaryn.
  • 2-3 łyżki oliwy "ekstra virgin" (opcjonalnie)

Opis przygotowania:

Zasadniczo ten przepis powinien się nazywać "makaron a la padał taki deszcz, że nie chciało mi się iść na zakupy i nie miałam z czego ugotować obiadu, więc użyłam tego, co miałam w szafce" ale niestety nie zmieścił się w polu "tytuł przepisu" :) Mój mąż stwierdził, że to najlepszy makaron, jaki jadł.

Cebule pokrojone w ćwierć-plasterki zeszklić maśle.
Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, chwilę gotować.
Dodać bulion, kukurydzę, czerwoną fasolkę, pokrojoną w ćwierć-plasterki kiełbasę chorizo.
Doprawić do smaku.
Dodać posiekany czosnku, chwilę gotować.
Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać.
Zestawić z ognia, skropić oliwą.

Autor: Annvina

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów