Makaron z kukurydzą, fasolką i chorizo
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2099
Składniki:
- Pół paczki makaronu farfalle lub penne, najlepiej razowego,
- 4 duże cebule
- 2-3 łyżki masła, najlepiej klarowanego
- Puszka pomidorów,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- Szklanka bulionu (może być z kostki)
- Puszka kukurydzy
- Puszka czerwonej fasolki
- 10 cm kiełbasy chorizo lub podobnej (pikantnej!)
- 2-4 ząbki posiekanego czosnku
- Przyprawy:
- Sól, pieprz, cayenne, chili, bazylią, oregano i rozmaryn.
- 2-3 łyżki oliwy "ekstra virgin" (opcjonalnie)
Opis przygotowania:
Zasadniczo ten przepis powinien się nazywać "makaron a la padał taki deszcz, że nie chciało mi się iść na zakupy i nie miałam z czego ugotować obiadu, więc użyłam tego, co miałam w szafce" ale niestety nie zmieścił się w polu "tytuł przepisu" :) Mój mąż stwierdził, że to najlepszy makaron, jaki jadł.
Cebule pokrojone w ćwierć-plasterki zeszklić maśle.
Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, chwilę gotować.
Dodać bulion, kukurydzę, czerwoną fasolkę, pokrojoną w ćwierć-plasterki kiełbasę chorizo.
Doprawić do smaku.
Dodać posiekany czosnku, chwilę gotować.
Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać.
Zestawić z ognia, skropić oliwą.
Cebule pokrojone w ćwierć-plasterki zeszklić maśle.
Dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, chwilę gotować.
Dodać bulion, kukurydzę, czerwoną fasolkę, pokrojoną w ćwierć-plasterki kiełbasę chorizo.
Doprawić do smaku.
Dodać posiekany czosnku, chwilę gotować.
Dodać ugotowany al dente makaron, wymieszać.
Zestawić z ognia, skropić oliwą.
Komentarze (0)