Dahi Samosa Chat
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1097
Składniki:
- 4 pomidory
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 2 łyżki makaronu kukurydzianego nitki
- 1 łyżka sosu z tamaryndowca
- 1 łyżeczka przyprawy chat masala
- 1 szalotka
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- olej do głębokiego smażenia
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki mąki ryżowej
- 0,5 łyżeczki przyprawy ajwain
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki wody
- Farsz:
- 4 gotowane ziemniaki obrane ze skóry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka przyprawy chat masala
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- natka zielonej kolendry
Opis przygotowania:
Pomidory, natkę zielonej kolendry umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Natkę zielonej kolendry drobno posiekać. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką ryżową, przyprawą ajwain oraz szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim kwadraty 10x10 cm.
Przygotować farsz: rozgrzać oliwę na patelni, wsypać do niej kminek oraz gorczycę i smażyć przez 30 sekund. Wsypać do tego świeżo starty imbir, mieloną paprykę chili, garam masala, chat masala i asafetydę. Dobrze wymieszać i dodać do tego ugotowane ziemniaki oraz posiekaną drobno natkę zielonej kolendry. Całość wymieszać, rozdrobnić widelcem tak, aby powstała jednolita masa i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na przygotowane kwadraty z ciasta.
Wszystko zawinąć w trójkąty i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Dodać do tego jogurt i sos tamaryndowca. Gotową potrawę posypać pokrojonymi wcześniej pomidorami, szalotką, suszonym makaronem kukurydzianym nitki i udekorować natką zielonej kolendry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką ryżową, przyprawą ajwain oraz szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim kwadraty 10x10 cm.
Przygotować farsz: rozgrzać oliwę na patelni, wsypać do niej kminek oraz gorczycę i smażyć przez 30 sekund. Wsypać do tego świeżo starty imbir, mieloną paprykę chili, garam masala, chat masala i asafetydę. Dobrze wymieszać i dodać do tego ugotowane ziemniaki oraz posiekaną drobno natkę zielonej kolendry. Całość wymieszać, rozdrobnić widelcem tak, aby powstała jednolita masa i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na przygotowane kwadraty z ciasta.
Wszystko zawinąć w trójkąty i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Dodać do tego jogurt i sos tamaryndowca. Gotową potrawę posypać pokrojonymi wcześniej pomidorami, szalotką, suszonym makaronem kukurydzianym nitki i udekorować natką zielonej kolendry.
Komentarze (0)