Dahi Samosa Chat

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 897
Dahi Samosa Chat
fot. stockimagefactory (elements.envato.com)

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki makaronu kukurydzianego nitki
  • 1 łyżka sosu z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka przyprawy chat masala
  • 1 szalotka
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki mąki ryżowej
  • 0,5 łyżeczki przyprawy ajwain
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki wody
  • Farsz:
  • 4 gotowane ziemniaki obrane ze skóry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka przyprawy chat masala
  • 0,5 łyżeczki asafetydy
  • natka zielonej kolendry

Opis przygotowania:

Pomidory, natkę zielonej kolendry umyć i odsączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Natkę zielonej kolendry drobno posiekać. Szalotkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z mąką ryżową, przyprawą ajwain oraz szczyptą soli. Wlać do tego oliwę z oliwek, wodę i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować je na grubość 2 mm i wyciąć w nim kwadraty 10x10 cm.

Przygotować farsz: rozgrzać oliwę na patelni, wsypać do niej kminek oraz gorczycę i smażyć przez 30 sekund. Wsypać do tego świeżo starty imbir, mieloną paprykę chili, garam masala, chat masala i asafetydę. Dobrze wymieszać i dodać do tego ugotowane ziemniaki oraz posiekaną drobno natkę zielonej kolendry. Całość wymieszać, rozdrobnić widelcem tak, aby powstała jednolita masa i smażyć na średnim ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i łyżką nałożyć na przygotowane kwadraty z ciasta.

Wszystko zawinąć w trójkąty i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Całość smażyć na rumiany kolor, a po usmażeniu łyżką cedzakową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz. Dodać do tego jogurt i sos tamaryndowca. Gotową potrawę posypać pokrojonymi wcześniej pomidorami, szalotką, suszonym makaronem kukurydzianym nitki i udekorować natką zielonej kolendry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów