Makaron z dynią makaronową, pomidorami i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1909
Składniki:
- 250 g miąższu z dyni makaronowej
- 250 g makaronu nitki
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżki koziego twarogu
- 2 łyżki masła
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa raz miąższ z dyni umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Dynię makaronową zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego startą wcześniej dynię. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany makaron, całość wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem, po czym smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem, twarogiem kozim oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu i podawać z pomidorkami cherry.
Komentarze (0)