Makaron z dynią makaronową, pomidorami i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1909
Makaron z dynią makaronową, pomidorami i serem
fot. Stacy Spensley / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g miąższu z dyni makaronowej
  • 250 g makaronu nitki
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 łyżki koziego twarogu
  • 2 łyżki masła
  • pęczek szczypiorku
  • sól
  • pieprz świeżo zmielony

Opis przygotowania:

Warzywa raz miąższ z dyni umyć i osączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Dynię makaronową zetrzeć do miski na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Następnie makaron wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Masło stopić na rozgrzanej patelni i dodać do niego startą wcześniej dynię. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego ugotowany makaron, całość wymieszać i smażyć przez kolejne 1,5 minuty pod przykryciem, po czym smażone składniki ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem, twarogiem kozim oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu i podawać z pomidorkami cherry.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów