Makaron zapiekany z serem fasolą i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2685
Składniki:
- 300 g makaronu kolanka
- 200 g czerwonej fasoli w zalewie
- 25 g wędzonego boczku
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki tartego sera cheddar
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości odcedzić i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Fasolę osączyć z zalewy i dodać do makaronu w naczyniu. Boczek wędzony pokroić w drobną kostkę i posypać nim składniki w naczyniu. Następnie całość posypać tartym parmezanem oraz serem cheddar. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 185°C i piec do chwili całkowitego rozpuszczenia się obu serów. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na talerz i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze (0)