Makaron zapiekany z boczkiem, serem i fasolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1359
Makaron zapiekany z boczkiem, serem i fasolą
fot. Tavallai / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 g makaronu kolanka
  • 150 g wędzonego boczku
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 150 g tartego parmezanu
  • 3 plastry sera Cheddar
  • sól

Opis przygotowania:

Fasolkę szparagową umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, pokroić ją na małe kawałki do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać go do ugotowanej wcześniej fasolki w misce. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i dodać go całości. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornych misek, posypać tartym parmezanem, wyłożyć plastrami sera Cheddar i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piec do chwili rozpuszczenia się sera. Potem wyciągnąć je z piekarnika i podawać na gorąco.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów