Makaron zapiekany z boczkiem, serem i fasolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1598
Składniki:
- 400 g makaronu kolanka
- 150 g wędzonego boczku
- 150 g żółtej fasolki szparagowej
- 150 g tartego parmezanu
- 3 plastry sera Cheddar
- sól
Opis przygotowania:
Fasolkę szparagową umyć, osączyć z wody, pozbawić końcówek, pokroić ją na małe kawałki do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i przełożyć do miski. Makaron wrzucić do 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i dodać go do ugotowanej wcześniej fasolki w misce. Boczek wędzony pokroić na małe kawałki i dodać go całości. Wszystko dokładnie wymieszać, przełożyć do żaroodpornych misek, posypać tartym parmezanem, wyłożyć plastrami sera Cheddar i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C. Piec do chwili rozpuszczenia się sera. Potem wyciągnąć je z piekarnika i podawać na gorąco.
Komentarze (0)