Fasola z boczkiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1755
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli
- 30 g surowego boczku
- 20 g sera feta
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 dymka
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- pieprz biały
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolę czarną przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła, odcedzić i przełożyć do miski. Dymkę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do ugotowanej fasoli. Ser feta pokruszyć na drobno i dodać do składników. Następnie dodać do tego pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, skropić sokiem z limonki, po czym dokładnie wymieszać i wyłożyć na talerz. Boczek surowy pokroić w cienkie plastry, włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do czasu, aż się przyrumieni. Wtedy ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do całości.
Komentarze (0)