Naleśniki z grzybami w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2737
Składniki:
- 300 ml przecieru pomidorowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 dag pieczarek
- 4 plastry mozzarelli
- natka zielonej pietruszki
- sól
- Na ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka mleka sojowego
Opis przygotowania:
Pieczarki umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry i zeszklić na mocno rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę kukurydzianą zmieszać z mlekiem sojowym, szczyptą soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, nałożyć wyrobione ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć na nie podsmażone pieczarki i przykryć serem mozzarella. Całość zalać przecierem pomidorowym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)