Naleśniki z grzybami w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2737
Naleśniki z grzybami w sosie pomidorowym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 ml przecieru pomidorowego
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 5 dag pieczarek
  • 4 plastry mozzarelli
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • Na ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka mleka sojowego

Opis przygotowania:

Pieczarki umyć, osączyć z wody, pokroić w plastry i zeszklić na mocno rozgrzanych 2 łyżkach oleju. Przygotować ciasto na naleśniki: mąkę kukurydzianą zmieszać z mlekiem sojowym, szczyptą soli i wyrobić mikserem ciasto o konsystencji gęstej śmietanki. Następnie rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni, nałożyć wyrobione ciasto i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu, przełożyć do naczynia do zapiekania, wyłożyć na nie podsmażone pieczarki i przykryć serem mozzarella. Całość zalać przecierem pomidorowym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 stopni i zapiekać przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów