Deser serowo-orzechowo-czekoladowy

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1647
Deser serowo-orzechowo-czekoladowy
fot. jules:stonesoup / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g sera mascarpone
  • 300 g gorzkiej czekolady
  • 250 g herbatników czekoladowych
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 60 g tłuczonych orzechów laskowych
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Opis przygotowania:

Herbatniki czekoladowe rozkruszyć na drobną miazgę i przełożyć je do miski. Do herbatników wsypać tłuczone orzechy laskowe i wymieszać. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane. Do ubitej piany dodać stopniowo po 1 łyżce sera mascarpone i wlać ekstrakt waniliowy. Całość ubić na jednolitą masę. Odpowiedni pojemnik plastikowy wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć na niego 1 warstwę zmiksowanej masy. Masę tę posypać rozdrobnionymi herbatnikami z orzechami. Na to nałożyć kolejną warstwą zmiksowanych składników i znowu całość posypać składnikami z miski. Czynności te powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wtedy wszystko zamrozić w zamrażalniku, po czym wyciągnąć z niego oraz z pojemnika plastikowego i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać żółtko, jajka i wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i polać tym składniki na talerzu. Całość pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia czekolady.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów