Deser serowo-orzechowo-czekoladowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1647
Składniki:
- 400 g sera mascarpone
- 300 g gorzkiej czekolady
- 250 g herbatników czekoladowych
- 250 ml śmietany kremówki
- 60 g tłuczonych orzechów laskowych
- 1 żółtko
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Opis przygotowania:
Herbatniki czekoladowe rozkruszyć na drobną miazgę i przełożyć je do miski. Do herbatników wsypać tłuczone orzechy laskowe i wymieszać. Następnie śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą piane. Do ubitej piany dodać stopniowo po 1 łyżce sera mascarpone i wlać ekstrakt waniliowy. Całość ubić na jednolitą masę. Odpowiedni pojemnik plastikowy wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć na niego 1 warstwę zmiksowanej masy. Masę tę posypać rozdrobnionymi herbatnikami z orzechami. Na to nałożyć kolejną warstwą zmiksowanych składników i znowu całość posypać składnikami z miski. Czynności te powtarzać, aż do wyczerpania składników. Wtedy wszystko zamrozić w zamrażalniku, po czym wyciągnąć z niego oraz z pojemnika plastikowego i wyłożyć na talerz. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć do rondla i rozpuścić na płynną masę. Do rozpuszczonej masy dodać żółtko, jajka i wymieszać trzepaczką. Po wymieszaniu ściągnąć z ognia i polać tym składniki na talerzu. Całość pozostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia czekolady.
Komentarze (0)