Mämmi (wielkanocny deser fiński)
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6898
Składniki:
- 300 g melasy z trzciny cukrowej
- 300 g żyta
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka mąki żytniej
- 1 łyżka cukru pudru
- 0,5 łyżeczki soli
- starta skórka z 1 pomarańczy
Opis przygotowania:
Żyto opłukać pod bieżącą wodą, zalać je 2 szklankami lekko osolonej wody i pozostawić przez 24 godziny w ciepłym miejscu, aby napęczniało. Po tym czasie ugotować je do miękkości w wodzie w której się moczyło i odparować. Następnie utłuc tłuczkiem na drobne kawałeczki i wymieszać z mąką żytnią. Wymieszane składniki przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, dodać do tego startą skórkę z pomarańczy, wlać melasę z trzciny cukrowej, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem do czasu, aż całość zgęstnieje. Wtedy ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Wszystko zalać śmietaną i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (1)
czy to jest zdrowe?