Makaron soba z tofu i tempurą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2866
Składniki:
- 300 g makaronu soba (z mąki gryczanej)
- 40 g tofu
- 4 duże mrożone krewetki
- 2 filety mintaja
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 pęczek szpinaku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 rzodkiewka do dekoracji
- 1 butelka jasnego piwa
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- para pałeczek
Opis przygotowania:
Makaron zalać bulionem z kostki, doprawić solą, ugotować i przelać razem do miski. Tofu pokroić na kwadraty, gotować przez 7 minut na parze i dodać do makaronu. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać z mlekiem, wodą, szczyptą soli, gałki muszkatołowej i wyrobić ciasto o konsystencji śmietanki. Krewetki rozmrozić, oczyścić z części niejadalnych (ogon pozostawić), zanurzyć w cieście i smażyć w mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor, po czym dodać do makaronu. Mintaja również zanurzyć w tym samym cieście, smażyć na rumiany kolor i dodać do bulionu. Szpinak dobrze opłukać i osączyć z wody. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać posiekany drobno czosnek i zeszklić. Do czosnku dodać pokrojony szczypiorek i szpinak, podsmażyć przez 1 minutę i dodać do makaronu. Całość udekorować plastrami rzodkiewki i wyłożyć pałeczki do jedzenia. W osobnym naczyniu podać dobrze zmrożone, jasne piwo.
Komentarze (0)