Tempura

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2094
Tempura
fot. Richy (Wikimedia Commons)

Składniki:

  • 60 dkg filetów rybnych
  • 15 dkg mąki
  • 2 cebule
  • 2 zielone papryki
  • mały kawałek selera
  • olej sojowy do smażenia
  • Sos:
  • 3/4 szklanki rosołu warzywnego (może być z kostki )
  • 4 łyżki białego wina wytrawnego
  • 2 łyżki przypraw do zup
  • 1 biała rzodkiew

Opis przygotowania:

Rosół wymieszać z winem, przyprawą do zup i startą rzodkwią na jednolity sos. Rybę pokroić na paski o grubości palca. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Seler umyć i pokroić w cienkie paski. Do mąki wbić jajka, dodać pół szklanki wody i wyrobić geste ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby i pokrojone warzywa zanurzyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażona rybę przełożyć na talerz, a osobno w misce podać przyrządzony sos.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów