Tempura
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2275
Składniki:
- 60 dkg filetów rybnych
- 15 dkg mąki
- 2 cebule
- 2 zielone papryki
- mały kawałek selera
- olej sojowy do smażenia
- Sos:
- 3/4 szklanki rosołu warzywnego (może być z kostki )
- 4 łyżki białego wina wytrawnego
- 2 łyżki przypraw do zup
- 1 biała rzodkiew
Opis przygotowania:
Rosół wymieszać z winem, przyprawą do zup i startą rzodkwią na jednolity sos. Rybę pokroić na paski o grubości palca. Cebulę obrać, pokroić na cienkie plastry. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. Seler umyć i pokroić w cienkie paski. Do mąki wbić jajka, dodać pół szklanki wody i wyrobić geste ciasto naleśnikowe. Kawałki ryby i pokrojone warzywa zanurzyć w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażona rybę przełożyć na talerz, a osobno w misce podać przyrządzony sos.
Komentarze (0)