Soba zushi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2085
Składniki:
- 250 g makaronu soba
- 200 g filetów z węgorza
- 3 płaty norii
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 zielone ogórki
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 plaster szynki wieprzowej
- pęczek jarmużu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w podłużne ćwiartki. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać widelcem. Węgorza podzielić na porcje, panierować go w roztrzepanym jajku, mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Makaron soba zawiązać dratwą na obu końcach, aby podczas gotowania się nie poskręcał. Zalać go 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, odciąć końce z dratwą i wyłożyć na namoczone ciepłą wodą płaty nori. Dodać do tego usmażoną wcześniej rybę, pokrojonego ogórka, a całość zawinąć płatami nori w rulon i spiąć małą wykałaczką. Gotową potrawę przełożyć na talerz i udekorować natką jarmużu oraz plastrem szynki.
Komentarze (0)