Soba zushi

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2085
Soba zushi
fot. Social Geek / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 250 g makaronu soba
  • 200 g filetów z węgorza
  • 3 płaty norii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 zielone ogórki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1 plaster szynki wieprzowej
  • pęczek jarmużu
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ogórka pokroić w podłużne ćwiartki. Mąkę przesypać na talerz. Na drugi talerz wbić jajko i roztrzepać widelcem. Węgorza podzielić na porcje, panierować go w roztrzepanym jajku, mące i smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni. Usmażoną rybę ściągnąć z ognia i osączyć z tłuszczu. Makaron soba zawiązać dratwą na obu końcach, aby podczas gotowania się nie poskręcał. Zalać go 1 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Ugotowany odcedzić, odciąć końce z dratwą i wyłożyć na namoczone ciepłą wodą płaty nori. Dodać do tego usmażoną wcześniej rybę, pokrojonego ogórka, a całość zawinąć płatami nori w rulon i spiąć małą wykałaczką. Gotową potrawę przełożyć na talerz i udekorować natką jarmużu oraz plastrem szynki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów