Nameko Soba
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 901
Składniki:
- 800 ml bulionu dashi
- 400 g makaronu soba
- 300 g marynowanych grzybów nameko (japońskie marynowane opieńki nameko)
- 2 suszone płaty nori
- 2 łyżki pasty miso
- 1 szklanka wrzącej wody
- pęczek zielonego szczypiorku
- sos sojowy
Opis przygotowania:
Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Bulion zagotować i na wrzątek wrzucić do niego makaron. Wymieszać i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu wraz z bulionem doprawić go do smaku sosem sojowym ciemnym, dodać do tego pastę miso i wyłożyć na talerz. Dodać do tego marynowane grzyby nameko i całość posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem oraz nori.
Komentarze (0)