Nameko Soba

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 648

Składniki:

  • 800 ml bulionu dashi
  • 400 g makaronu soba
  • 300 g marynowanych grzybów nameko (japońskie marynowane opieńki nameko)
  • 2 suszone płaty nori
  • 2 łyżki pasty miso
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • pęczek zielonego szczypiorku
  • sos sojowy

Opis przygotowania:

Płaty nori sparzyć wrzącą wodą na sicie, odsączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Szczypiorek umyć, odsączyć z wody i drobno posiekać. Bulion zagotować i na wrzątek wrzucić do niego makaron. Wymieszać i gotować do jego miękkości. Po ugotowaniu wraz z bulionem doprawić go do smaku sosem sojowym ciemnym, dodać do tego pastę miso i wyłożyć na talerz. Dodać do tego marynowane grzyby nameko i całość posypać pokrojonym wcześniej szczypiorkiem oraz nori.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów