Sałatka z makaronem soba i owocami morza

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2028
Sałatka z makaronem soba i owocami morza
fot. hirotomo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g mrożonych owoców morza krewetek i kalmarów
  • 20 g makaronu ryżowego soba
  • 4 rzodkiewki
  • 2 liście sałaty strzępiastej
  • 2 pomidory
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Kalmary oraz krewetki rozmrozić. Kalmary pokroić w talarki, po czym opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z części niejadalnych i przełożyć do rondla. Owoce morza zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i od zagotowania gotować jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do składników na talerzu. Całość posypać pokrojonymi pomidorami i rzodkiewką. Następnie sos sojowy zmieszać z oliwą z oliwek, dodać do tego sezam i polać sałatkę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów