Sałatka z makaronem soba i owocami morza
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2217
Składniki:
- 40 g mrożonych owoców morza krewetek i kalmarów
- 20 g makaronu ryżowego soba
- 4 rzodkiewki
- 2 liście sałaty strzępiastej
- 2 pomidory
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Liście sałaty wyłożyć na talerz. Rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry. Pomidory pokroić w kostkę. Kalmary oraz krewetki rozmrozić. Kalmary pokroić w talarki, po czym opłukać pod bieżącą wodą, oczyścić z części niejadalnych i przełożyć do rondla. Owoce morza zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i od zagotowania gotować jeszcze przez 5 minut na średnim ogniu. Ugotowane odcedzić i dodać do składników na talerzu. Całość posypać pokrojonymi pomidorami i rzodkiewką. Następnie sos sojowy zmieszać z oliwą z oliwek, dodać do tego sezam i polać sałatkę.
Komentarze (0)